Суббота, 18.05.2024, 12:49 | Приветствую Вас Гость

ЦЕНТР

Главная » 2009 » Июль » 13 » 350-річчя Конотопської битви: вшановано пам'ять всіх загиблих воїнів
350-річчя Конотопської битви: вшановано пам'ять всіх загиблих воїнів
22:19

На Конотопщині відбулися урочистості з нагоди 350-річчя Конотопської битви. Участь у них взяли керівники держави, області, міст та районів Сумщини, народні депутати, депутати обласної ради, представники громадських організацій, представники багатьох територіальних громад України, а також гості із-за кордону.

Дійство відбулося на місці, де 350 років тому українське військо на чолі з гетьманом Іваном Виговським здобуло блискучу перемогу в Конотопській битві. Ця битва стала наступницею Визвольної війни Богдана Хмельницького й попередницею збройного виступу Івана Мазепи. Суть боротьби полягала в тому, щоб скинути чуже ярмо, дати свободу Русі і її народу. Саме це керувало гетьманами, коли вони повставали як проти західних, так і східних поневолювачів.

Після Переяславської ради стала очевидною несумісність двох світоглядів: козацької демократії та деспотизму, який народжував імперію. Царська влада спочатку приховано, а згодом і відверто сіяла в Україні чвари, провокуючи громадянську війну в українській козацькій державі, прагнучи послабити її, домогтися перетворення її в автономну частину московської держави.

24 жовтня 1656 року московський цар, не попередивши про це Україну, як те передбачала Переяславська угода, уклав у Вільно перемир'я з Польщею, за яким Україна переходила в протекторат Польщі. В серпні 1658 року, ігноруючи знову Переяславський договір, вводяться царські війська на чолі з Ромодановським, який, на противагу законному гетьману України Виговському, чинно проголошує гетьманом Івана Безпалого. Гетьман Виговський у 1658 році підписує Гадяцьку унію з Польщею. Політичне протистояння переростає в збройний конфлікт. В Україну вступило величезне царське військо. За різними джерелами, від 70 до 100 тисяч. Саме тут, на Конотопщині, воно було розгромлене вщент.

Учасники урочистостей вшанували пам'ять усіх воїнів, загиблих на полі Конотопської битви. Дійства за участю Президента України Віктора Ющенка розпочалися в Конотопі з освячення хрестів новозбудованої козацької церкви Різдва Пресвятої Богородиці. Назва храму була запропонована меценатами та благословенна єпископом Сумським і Охтирським Української православної церкви Київського патріархату Мефодієм. Будівництво церкви ведеться за кошти гуманітарної допомоги Церкви святого Андрія при фінансовій підтримці української діаспори штату Іллінойс (США). Приміщення храму розраховане на одночасне перебування в ньому до 300 прихожан.

Другим пунктом заходів у рамках святкуванні було відкриття пам'ятного знаку на честь 350-річчя перемоги в Конотопській битві. Він розташований на в'їзді в село Шаповалівка Конотопського району. Знак являє собою встановлену на низькому постаменті художню композицію з козацьких шабель, що розрубують щит, і символізує перемогу козацької зброї над противниками.

Тут же, на в'їзді в село Шаповалівка, на протилежному боці автотраси до 350-річчя перемоги війська під проводом гетьмана України Івана Виговського у Конотопській битві збудовано капличку. Всі ці споруди створюють єдиний архітектурний ансамбль.

Керівники держави, області, почесні гості взяли участь в покладанні  квітів до пам'ятника гетьману Івану Виговському в селі Шаповалівка. Він встановлений у сквері центральної частини села, поблизу сільського будинку культури за кошти районного бюджету. Бюст Івана Виговського встановлено на п'єдесталі з глиби кварциту, добутого з Баницького кар'єру Глухівського району.

Та найбільше людей зібралося цього суботнього дня в центрі села Шаповалівка, де на місці бойових дій між козаками гетьмана Івана Виговського та московськими військами урочисто відкривався ІV Всеукраїнський фестиваль «Козацький родослав». З вітальним словом  тут виступив Президент України.

До 2002 року захід мав статус «районного», у 2002 році - набув статусу «обласного», з 2006 року проводиться як «всеукраїнський». Щороку фестиваль збирає 15-18 тисяч учасників та гостей свята. Його учасниками є творчі колективи області і України, майстри декоративно-ужиткового мистецтва. Програма заходу, крім всього, включає виставку декоративно-ужиткового мистецтва «Від давнини до сьогодення», виставку козацьких куренів, науково-теоретичну конференцію «Конотопська битва - погляд через століття».

Гостями та учасниками фестивалю були творчі колективи Сумської, Харківської, Чернігівської областей, народні артисти України: Анатолій Матвійчук, Ніна Матвієнко, Марічка Миколайчук, Валентина Ковальська, Олександр Василенко, заслужені артисти України Жанна Боднарук, Леся Горова, Василь Нечепа, гурти «Трояни», «Козацькі забави», заслужений хор імені Г.Вірьовки.

Для створення «Козацького містечка» всі райони Сумської області виставили  козацькі куренів, що демонстрували побут та традиції козацької доби. В них були представлені вироби декоративно-ужиткового мистецтва, гончарне коло, ткацький верстат. Біля куренів працювали самодіяльні творчі колективи, які відтворювали епічні та історичні пісні, думи, традиції, обряди і звичаї періоду козацької доби. Тут же можна було ознайомитися з роботою  козацької кузні, де показувався процес виготовлення козацьких шабель, з виставкою зразків холодної та вогнепальної козацької зброї, полюбуватися козацькими розвагами, кінним театром та іншими видовищами.
Просмотров: 802 | Добавил: lewka | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Сумы, молодежная организация, политика, минаев, работа, власть, деньги, недвижимость, молодежь, развитие, земля, доллар, евро, курс, фото, фотографии, озеленение, меценат, видео, рынок, безработица, кризис, биржа труда, занятость, население, сумская, область