Суббота, 18.05.2024, 14:37 | Приветствую Вас Гость

ЦЕНТР

Главная » 2009 » Апрель » 13 » Народе мій, ти виніс всі кайдани!
Народе мій, ти виніс всі кайдани!
21:57

11 квітня світова спільнота відзначила Міжнародний день звільнення в’язнів фашистських концтаборів.

Напередодні, 10 квітня, заступники міського голови Віктор ВОЛОНТИРЕЦЬ, Володимир ПАНЧЕНКО, начальник управління та соціального захисту населення Тетяна МАСІК зустрілися за "круглим столом" у бібліотеці ім. Шевченка з ветеранських та молодіжних організацій, КПУ, закладів культури.

…Івану Андрійовичу СЛІПАЧЕНКО, голові обласної організації "Борці антифашистського опору", ще не було й 18, коли він потрапив до концтабору. Під час облави у Сумах, окупанти схопили його та вивезли до Німеччини. Він пройшов декілька таборів смерті. В одному із них познайомився з майбутньою дружиною. Боляче згадувати ті страшні часи нестерпного лиха молодості… Але і сьогодні він веде активнегромадське життя і вже днями побуває у Німеччині на щорічній зустрічі колишніх в’язнів концтаборів. Додамо, що проїзд ветерану сплатить Сумська міська рада.

Зі сльозами на очах присутні слухали вірш-клятву солдата, який прочитала Надія ЛЕВИЦЬКА, голова клубу "Бойові подруги". Вона також поділилася спогадами про війну.

Віктор Волонтирець подякував присутнім, які пережили увесь жах фашистських таборів смерті та не скорилися гітлерівським катам, за їх мужність, та стійкість.

Тож сьогодні поліпшення соціального захисту ветеранів є справою честі виконавчої влади і робота у цьому напрямку ведеться постійно.

За словами Тетяни Масік, у Сумах проживають 379 колишніх в’язнів, осіб, примусово вивезених до Німеччини, дітей, народжених під час перебування батьків у концтаборах. Усі вони мають пільги на житлово-комунальні послуги, зокрема, 100% - інваліди війни, 75% - учасники війни. Вони також отримують відповідні доплати до пенсії. Тетяна Масік крім того, нагадала, що незабаром розпочнуться одноразові грошові виплати до Дня Перемоги.

"Пульсуюча пам'ять війни змушує старше покоління розповідати пережите ними й емоційно будити молодих. Ми повинні частіше розповідати нашим дітям, яке це страшне слово і горе - війна", - говорить Володимир ПАНЧЕНКО.

Представники молодіжної громадської організації "Центр", схвильовані розповідями про нелегке життя старшого покоління, запропонували свою допомогу у проведенні активної патріотично-виховної роботи на прикладі наших земляків, чию долю обпалила війна…

Також учасники "круглого столу" ознайомилися з діючою в бібліотеці виставкою, присвячену цій даті "Народе мій, ти виніс всі кайдани".

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять замордованих в концтаборах. Біля Пам’ятного знаку жертвам фашизму, де відбулося покладання квітів, пообіцяли, що пам'ять про нелегку долю в'язнів буде завжди жити в їхніх серцях. Терпіння та мужність людей надзвичайної сили волі були, є і залишаться прикладом для наслідування.

* * *

Міжнародний день звільнення в’язнів фашистських концтаборів встановлено за рішенням Організації Об'єднаних Націй 11 квітня. Саме в цей день 1945 року в'язні концтабору Бухенвальд, довідавшись про наближення американських військ, підняли збройне повстання. Усього на території Німеччини й окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів, гестапівських в'язниць, гетто. У таборах в ув'язненні знаходилися мільйони людей. Але на волю вийшли більше 500 тисяч чоловік.

(c)


Полный фотоотчет можно посмотреть здесь

Просмотров: 810 | Добавил: Artle | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Сумы, молодежная организация, политика, минаев, работа, власть, деньги, недвижимость, молодежь, развитие, земля, доллар, евро, курс, фото, фотографии, озеленение, меценат, видео, рынок, безработица, кризис, биржа труда, занятость, население, сумская, область