Суббота, 18.05.2024, 13:23 | Приветствую Вас Гость

ЦЕНТР

Главная » 2009 » Октябрь » 26 » Прокуратура: підсумки роботи за 9 місяців
Прокуратура: підсумки роботи за 9 місяців
14:30
Органи прокуратури Сумщини підбили підсумки роботи за три квартали 2009 року. Коротко прозвітуємо про зроблене наглядовим відомством за цей період.
Аналіз статистичних даних засвідчує, що за результатами прокурорських перевірок щодо захисту майнових, інших особистих прав і свобод громадян та інтересів держави протягом даного періоду порушено 459 кримінальних справ, 332 з яких з обвинувальними висновками направлено до суду. До різних видів відповідальності притягнуто 2160 посадових осіб, в тому числі 434 особи – це працівники контролюючих органів. Відшкодовано 66,5 мільйона гривень, у тому числі до бюджету – 13,3 мільйона. 64 справи порушено у сфері оплати праці, 56 з них вже знаходяться на
розгляді судів. За втручання прокурорів населенню повернуто 30 мільйонів гривень заробітної плати.
Активно реагували прокурори і на численні порушення законодавства в банківській сфері – порушена 31 кримінальна справа, в тому числі 9 – безпосередньо стосовно банківських працівників.
У провадженні органів прокуратури за цей період перебувало 718 кримінальних справ, закінчено розслідування 513-и, всі вони вже знаходяться на розгляді судів. 29 з них стосуються осіб за вчинення ними злочинів з ознаками корупційних діянь, 30 – за фактами хабарництва, 224 справи стосувалися сфери економіки.
За 9 місяців поточного року прокурорами всіх рівнів взято участь у судовому розгляді 5930 справ, у тому числі по 2297-и – з постановленням вироків. Прокурори та їх помічники активно реагували на порушення судами закону, які призводили до скасування вироку. Всього за цей період скасовано вироків стосовно 91-ї особи. Апеляційне реагування прокурорів становить 89,2 відсотка. Скасовано судових вироків за м’якістю покарання стосовно 20 осіб.
У цивільному, господарському та адміністративному судочинстві задоволено 1768 позовів на суму майже 17 мільйонів гривень, до бюджету стягнуто 13 мільйонів, добровільно відшкодовано 14 мільйонів гривень. За участі прокурорів не допущено стягнення з бюджету понад 25 мільйонів гривень.
Тепер кілька слів про рівень злочинності в нашому краї. Якщо протягом останніх трьох років спостерігалось його зниження, то нинішнього року, як про це красномовно свідчить статистика, крива стрімко поповзла вгору. За 9 місяців ц.р. на території області зареєстровано на 12,5 відсотка злочинів більше, ніж за аналогічний період торік (в цілому по державі – на 6,4 відсотка), у тому числі на 19,8 – особливо тяжких і на 10,6 відсотка – тяжких злочинів.
Одночасно відбулося зростання крадіжок приватного майна на 63,1 відсотка, в тому числі квартирних – на 34,3, крадіжок худоби – 88,5, транспортних засобів – 111,6 (без ознак ст. 289 Кримінального кодексу України), зґвалтувань – на 75, наркотичних злочинів – на 12 відсотків, що свідчить про неналежну профілактику злочинності в регіонах.
Звісно, в цілому зростання кількості кримінально караних крадіжок можна пояснити змінами в чинному законодавстві щодо зменшення нижньої межі вартості викраденого, з якої настає кримінальна відповідальність. Але ці зміни не можуть стосуватися зростання крадіжок худоби чи транспортних засобів, вартість яких перевищує тисячу гривень.
Найбільший ріст злочинності спостерігається в Ямпільському, Краснопільському, Путивльському, Білопільському та Буринському районах – від 21 до 60 відсотків.
Не може не тривожити низький рівень розкриття злочинів, який на сьогодні становить 73,2 відсотка. Виходить, що в області залишився нерозкритим кожен четвертий злочин, серед них 3 умисні вбивства, 4 тяжкі тілесні ушкодження, з яких 1 – зі смертельним наслідком, 203 пограбування, 898 крадіжок особистого майна та інші. Отож правоохоронним органам є над чим працювати.
За інформацією прокурора Сумської області
Олександра ГОРБАНЯ.
Просмотров: 665 | Добавил: lewka | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Сумы, молодежная организация, политика, минаев, работа, власть, деньги, недвижимость, молодежь, развитие, земля, доллар, евро, курс, фото, фотографии, озеленение, меценат, видео, рынок, безработица, кризис, биржа труда, занятость, население, сумская, область